Det sier generalsekretær i organisasjonen Mental Helse, Linda Berg-Heggelund, til Aperopet. Vi har sett på hva pandemien har gjort med nordmenns psykiske helse i en tid hvor det meste er stengt, og all idrett plutselig stanset.
Skrevet av Frank Ove Hansen – frankovehansen@gmail.com.
Mental Helse er en medlemsorganisasjon for alle mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte. De arbeider for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseplager og et bedre helsetilbud. Det har naturligvis vært stor oppmerksomhet rundt de som er rammet direkte av covid-19-pandemien, men det har til nå vært svært lite fokus på folks psykiske helse.
Her kan du få hjelp om du trenger noen å snakke eller skrive med.
Generalsekretær i Mental Helse, Linda Berg-Heggelund, sier til Aperopet at de merker at flere sliter tungt i denne svært spesielle tiden.
– Vi opplever sterk pågang på Hjelpetelefonen og svartjenestene. Det er flere som ringer som har frykt for korona eller økonomi. Situasjonen har også føre til mer rusbruk ettersom flere opplever mer frustrasjon og angst. Det kan også være krevende for samlivet å være så tett oppå hverandre. Mange tar også opp dette med ensomhet som blir veldig forsterket fordi man ikke kan gå i butikken eller delta på vanlige aktiviteter. Flere opplever også manglende hjelp fra helsevesenet.
Les også: Kraftig økning av depresjon blant norske spillere https://www.aperopet.no/?p=11107
Større kjærlighet
Mye er sagt om fotballens betydning i livet. Noen mener det er en kamp på liv og død, andre mener det er det viktigste av alt uviktig, mens andre igjen skjønner ikke hva poenget med 22 spillere løper etter en lærkule. Det å være fotballsupporter er mye mer enn hva som skjer i drøye 90 minutter. Det er samhold, tilhørighet, det sosiale og det å ha noe å tenke på både før og etter kampene. Berg-Heggelund tror idretten vil bety enda mer for de som allerede er veldig glad i dette.
– Jeg tror at fotballsupportere opplever depresjon og nedstemthet på lik linje som andre i disse pandemitider. Det som er viktig er å finne en rytme på dagen, gjenoppdage tidligere interesser, og kanskje legge planer for hva man ønsker å gjøre og se når tidene sakte, men sikkert går tilbake til det normale. Det er nok mange som kanskje oppdager hvor viktig både sport og idrett er for oss, nå som det meste er stoppet opp. Det kan i bestefall føre til en sterkere kjærlighet til idretten og sterkere engasjement fremover.
Hun har også noen råd til fotballsupportere som sliter med å fylle dagene sine:
– Se gamle kamper med favorittlaget ditt om igjen, hvor laget ditt vinner. Hold kontakten med andre fotballsupportere og lag støtteaksjoner for klubben i ditt hjerte. Hold deg i aktivitet, spis regelmessig, få nok søvn og andre generelle råd mot depresjon, sier hun til Aperopet.
Mange risikofaktorer
Norsk koronamonitor fra Opinion spurte 8.000 nordmenn før påske om hvordan de vurderer sin psykiske helse og livssituasjon etter koronautbruddet. En av fire svarte at de opplever livssituasjonen og hverdagen som psykisk belastende.
Organisasjonen Mental Helse får tilbakemeldinger både via Hjelpetelefonen, fra deres lokallag og medlemmer at både pasienter og pårørende er svært bekymret. Dette gjelder særlig de med psykiske helseutfordringer som har opplevd kutt i sine behandlingstilbud – og avlysninger.
– Det er viktig å være i aktivitet, og det gjelder særlig i disse dager. Vi er mye mindre i bevegelse nå siden mange jobber fra hjemmekontor, er permitterte, løp og idrettsarrangementer er avlyst. Dette er trist for mange som har gledet seg til konkurranser og uteaktivitet. Summen av at vi ikke lenger kan gjøre det vi pleier, møte venner og familie, og kanskje økonomiske utfordringer er risikofaktorer for å utvikle depresjon.
Bekymret
Til nå har over 210 nordmenn mistet livet, mens tallet internasjonalt er over 240.000. De fleste nasjonene har ført samme nedstengning som vi har gjort i Norge, mens noen har gått egne veier. Konklusjonen om hvilken løsning som var den rette vil vi ikke få før om noen år. Berg-Heggelund er opptatt av at når man en gang ser tilbake på håndteringen av pandemien så ser man på både de som er direkte berørt, men også de som er indirekte rammet.
– Isolasjonstiden har kostet og koster mye. Når vi gjør opp regnskapet for koronapandemien, må vi telle med alle kostnader. Både de som ble direkte påvirket av koronaen, de med psykisk uhelse som ikke fikk hjelpen de trenger og de som utviklet psykiske helseutfordringer som følge av pandemien. Psykisk helsevern har over år opplevd en nedbygging av antall sengeplasser, og manglende oppfølging i kommunene. Det betyr at kapasiteten allerede er sprengt, Mental helse er derfor bekymret for hva som blir avdekket når karantene/isolasjonstiden er over.
Her kan du få hjelp om du trenger noen å snakke eller skrive med.
Saken er skrevet av Frank Ove Hansen som var med å grunnlegge Aperopet i sin tid. Han gikk så over til jobb i Vålerenga Fotball Elite, men på grunn av nedskjæringer ble han ikke med klubben videre i 2020. Som arbeidssøker i disse koronatider er han ute etter en ny jobb. Kan du hjelpe? Se hans LinkedIn her: https://www.linkedin.com/in/frankohansen/
En påminnelse om hva fotballen utenom de 2 x 45 minutter + tilleggs tid betyr for folks helse.