En hyllest til Gjermund Østby?

Otto Fredrikson og Gjermund Østby. Mobilfoto: FrankO/Aperopet.no

Er man legende fordi man har vært lenge i klubben? Vålerenga har hatt rolige 11 hovedtrenere i Gjermunds tid i klubben.
Men er det alt som kreves? Han har fått frem mange unge keepere sies det, men har han fått frem flere enn man burde eller kunne forventet?

Aperopetredaksjonen mandag kveld:
Noen som føler for å skrive en hyllest til Gjermund? Siden han skal hylles søndag.

Spørsmålet startet en diskusjon med lav intensitet.  Er man en legende fordi man skråler på Youtube, holder med liverpool og har fått fram et par gode keepere på 25 år? Eller har han levert varene i alle disse åra?

Gjermund Østby fikk i juli beskjed fra klubben om at hans kontrakt ikke forlenges. På den ene siden kan man ta Dagbla-versjonen og fokusere på at en mann som har vært i klubben så lenge, er motivert og har noen gode resultater (vi kommer tilbake til det) blir kasta ut i et møte som varer i fem minutter. På den andre siden kan man konstatere at alt tar slutt, at det er en naturlig utvikling, at Gjermund er 59 år og at erstatteren er Lukasz Jarosinski, 35 år, keepertrener fra Vålerengas egen utviklingsavdeling. Det er ikke alltid at man kan avslutte ting fint for alle parter, og det er ikke alltid en avslutning kommer på riktig tidspunkt. Gjermund synes å ta det proft, får garantert jobb annet sted og så håper vi at Lukas tar oss videre på keeperfronten på en enda bedre måte.

Det kan være greit å legge til at mens det i mange trenerjobber ikke nødvendigvis er krav om fysisk form, så er keepertrener en aktiv trener på feltet. Og Gjermund Østby er uansett hvor sympatisk og godt likt han er, blitt 59 år. Se gjerne video under.

Men tilbake til spørsmålet – hyllest eller ei?

Gjermund Østby har altså vært keepertrener i Vålerenga siden begynnelsen av 2000-tallet.
Han har altså vært i sin jobb med følgende trenere i klubben:
Egil Drillo Olsen
Kalle Løberg
Tom Nordlie
Kjetil Rekdal (x2)
Petter Myhre
Harald Aabrekk
Martin Andresen
Tor Ole Skullerud
Ronny Deila
Dag Eiliv Fagermo
Geir Bakke
…11 trenere med greit stor variasjon i prestasjoner, filosofi og lynne.

Bare det kvalifiserer til en hyllest, egentlig. I 25 år med turbulens har han stått løpet, og vi gleder oss alle til boka han (forhåpentligvis) skriver om sin tid i klubben. Men hva med jobben da? Å trene keepere?

Gjermund har selvfølgelig trent en skokk med keepere. Noen er nok lettere å huske enn andre. Faktisk har han vært keepertrener siden vi hadde sTore Krogstad mellom stengene. Lista under er ikke fullstendig, men vi har valgt å hoppe over keepere med null, omtrent null kamper eller som var hos oss på korte lån.

Magnus Sjøeng – Har under Gjermund vokst og blitt en soleklar førstekeeper.

Jacob Storevik – Vår “Cupkeeper” denne sesongen. Kom til oss fra Sandefjord før 2023 sesongen. Er Norgesmester med Rosenborg i 2015.

Kjetil Haug – Ble solgt til Toulouse, har etter det vært på lån tilbake til S08 og Bodø/Glimt. Var vel egentlig aldri fast førstekeeper hos oss. Var litt inn og ut med han og Klaesson. Ble hentet gratis og solgt for ca 5 millioner.

Kristoffer Klaesson – Er garantert største suksesshistorien under Gjermund. Tok over som førstekeeper når Adam Larsen Kwarasey ble skadet og etterhvert måtte legge opp. Ble solgt til Leeds og siden til polske Rakow nå i sommer.

Adam Larsen Kwarasey – Adam var med å vinne JET turnering med Junior Elite, men fikk aldri muligheten på førstelaget. I stedet har han plukket med seg seriemesterskap og cupgull hos andre Eliteserielag og i USA. Kom tilbake til oss i sommervinduet 2017, og var førstekeeper frem til han måtte legge opp med en ryggskade. Var med å stifte Gamle Oslo FK (Som ønsker å bli kalt FC Oslo), sammen med ikke ukjente David Driscoll. Forøvrig spiller også Glenn Roberts for klubben.

Marcus Sandberg – Kom til oss fra IFK Gøteborg, var hos oss i en og en halv sesong før turen gikk videre til Stabæk og siden HamKam. Var førstekeeper i 2016 sesongen.

Aslak Falch – Spilte 13 kamper for oss i 2016 og 2017, før han ble solgt videre.

Sascha Burchert – Kom til oss på lån fra Hertha Berlin, spilte 14 kamper, før han dro tilbake. Er fortsatt aktiv som keeper i FC St.Pauli

Michael Langer – Overbeviste Rekdal i en periode Kongshavn var skadet og “Involvert i noen baklengsmål”. Og var førstekeeper i 2015 sesongen. Den avgjørelsen var nok også med på å gjøre at Kongshavn forlot oss. Personlig husker jeg Langer som en keeper som reddet de umulige skuddene, men som rett etterpå kunne slippe inn skudd han enkelt skulle plukket. Artig spillersang da: “Langer i buret, vi har en langer i buret”.

Gudmund T. Kongshavn – Kom til oss som juniorspiller. Var på noen utlån før han ble førstekeeper i 2013 sesongen. Ble solgt til Tromsø etter han mistet plassen til Langer. Spiller i dag for Ulfstind i Norsk Tipping-ligaen.

Lars Hirchfeld – Var førstekeeper i 3 sesonger. Var allerede rutinert og merittert spiller når han kom til oss.

Troy Perkins – En fantastisk god keeper. Var veldig flink til å stoppe skudd og hadde også noen utrolig reaksjonsredninger. I ettertid er han kanskje mest kjent for talen han hadde før Cupfinalen 2008 mot Stabæk. …. because we are fucking Vålerenga and we are fucking family…
Jobber i dag for akademiet til Seattle Sounders FC.

Árni Gautur Arason – Førstekeeper i 3 sesonger. Seriemester med Vålerenga i 2005. Var keeper hos oss i vår beste periode mens Gjermund har vært hos oss. Vant Sølv, Gull og Bronse i 2004, 2005 og 2006.

Pa Dembo Touray – Var bare hos oss på lån og fikk 11 kamper. Hadde de lengste utkastene på noen keeper jeg har sett i Vålerenga. Kastet ballen lengre enn enkelte keepere klarer å sparke den.

Morten Bakke – Var førstekeeper en sesong før turen gikk videre nedover i seriesystemet. Er i dag keepertrener i Hønefoss (Ref Wikipedia).

Øyvind Bolthof – Bølergutten som kom til Vålerenga og var ofte reservekeeper. Men har vært med på å vinne seriegull og 3 bøtter. Var god med beina og tok straffer i straffesparkkonkurranser. Husker godt feberredninga han hadde mot Odd i cupfinalen.

Når vi ser på alle disse keeperne er det et par ting man kan tenke. For det første at det er mest helt ok eller ganske gode keepere. Enten de har vært mer voksne og holdt tralten eller unge keepere som har blitt utviklet til nye høyder. Og de har blitt trent av Gjermund. Noen har vært med på skikkelige oppturer som serie og cupgull, mens andre har vært med på nedturer som nedrykk.

Først vil jeg si, selv om jeg ikke vet sikkert, så har nok ikke Gjermund hatt ansvar for spillerlogistikken rundt keepere. Det er vel å anta at han kanskje har blitt tatt med på råd, men neppe hatt avgjørende stemme. Gjermund har uansett gjort en jobb som ble ansett som så bra at han ble værende i den jobben i 25 år. Får keepertrenere gullklokke?

Dernest kan man kanskje si at Vålerengas utfordringer de siste 25 årene sjeldent har handlet mest om keeperne? Der har vi vel vært ganske godt skodd over tid. Og dermed kan vi nok si at Gjermund fortjener hyllesten sin.

Takk for en lang og tro karriere, takk for en vel gjennomført jobb.

Lykke til videre, Gjermund.

2 kommentars på “En hyllest til Gjermund Østby?

  • 9. august 2024 i 00:32
    Permalink

    Uansett bør en tro tjener takkes av etter 25 år, skulle bare mangle 👍👍

    Svar
  • 9. august 2024 i 12:07
    Permalink

    Måten det skjedde på hører gruff, ut.
    Skulle tro han hadde gjort noe alvorlig, strafferettslig lovbrudd.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *