Referat fra møtet mellom Vålerenga og supporterne

Foto: grydis.no.
Foto: grydis.no.

Økonomien hindrer Vålerenga i å investere i spillerstallen, supporterne får noe av skylda for vår dårlige hjemmestatistikk og vi har endret hvordan talenter behandles i klubben. Dette var det viktigste som ble tatt opp under onsdagens møte mellom Vålerengas trenerteam og supporterne på Valle.

Dette referatet er langt så hvis du ikke kan/gidder lese hele, scroll ned til nest siste avsnitt om økonomien. Det er et viktig punkt.

Fra klubben stilte Stig Ove Sandnes, Kjetil Rekdal, Morten Tandberg og Johannes Moesgaard. Kantina i Vallhall var fullsatt og det var flere som måtte stå på seansen som varte i drøye to timer. Møtet var lukket for pressen så man skulle få en åpen og ærlig dialog mellom klubben og supporterne. Noen ting var ment for de frammøtte og ingen andre, men dette var svært lite. Det meste av hva som ble sagt tåler dagens lys og du kan lese om dette i denne saken.

Spillestil

Foto: vif-fotball.no.
Morten Tandberg forklarer. Foto: vif-fotball.no.

Morten Tandberg startet møtet med å forklare litt hvordan Vålerenga skal spille. En rekke stillord som skal vise hva spillestilen er oppsummert kom på tavla. Spesielt ordene «ballbesittende» og «direkte» ble kommentert da disse er motstridene mot hverandre. Grunnen er ganske enkelt at vi skal bytte på disse to mentalitetene. Vi skal være ballbesittende og ha kontroll på kampen, men samtidig være direkte når vi får muligheten. De to målene mot Odd er et eksempel på hvordan vi kan score ved å være direkte, mens målet mot FK Haugesund viser at vi kan score med mange trekk i laget.

Tandberg la oss vekt på at selv om vi har en plan om hvordan vi til enhver tid skal fremstå, så møter vi et lag som er innstilt på å ødelegge for oss. Han viste et par videoklipp fra Odds kamp mot Strømsgodset der Odd lå med ti mann bak ballen i en 4-6-0-formasjon da de var under press. Den samme analysen viste at da Odd først kjørte mange mann i angrep, var de ekstremt sårbare for kontra i mot, og det var dette Vålerenga skulle utnytte da lagene møttes på Ullevaal i nest siste serierunde. Noe Vålerenga også klarte ved å score to kontringsmål.

«Alle vil ha ball – hele tiden» er et slags motto som er viktig, men ikke alltid like lett å gjennomføre. En spiller kan knyte seg opp, spesielt på hjemmebane, og frykte konsekvensen av en feil så mye at han setter foten på bremsen og sender en støttepasning. Slike støttepasninger er ikke en del av spillestilen vår, men et resultat av en spillers frykt for å gjøre feil.

 

Resultater

Foto: Jarle Teigøy
Foto: Jarle Teigøy

Kjetil Rekdal sa at han før sesongen ville være godt fornøyd om Vålerenga tok 50 poeng denne sesongen. Det klarte vi ikke – vi endte på 49. Selv om vi havnet én plass under hva vi gjorde i fjor, har vi tatt langt flere poeng denne sesongen.

Alle trenerne mener Vålerenga har fremstilt langt bedre denne sesongen enn hva de gjorde i fjor, selv om de ikke var helt enige i hvilken kamp som var vår beste.

– Førsteomgangen hjemme mot Odd og andreomgangen borte mot Strømsgodset, mente Rekdal.

– Bortekampen mot Molde, mente Tandberg.

– Hjemmekampen mot Strømsgodset, mente Grindheim.

Rekdal var også opptatt av å knuse noen myter. «Vålerenga vinner aldri mot bunnlaga» ble trukket fram som én av disse mytene. Som du ser på bildet over så har Rekdal lista opp hvor mange poeng vi tok mot lagene ut i fra den endelige tabellposisjonen. Mot de seks laveste plasserte lagene tok Vålerenga 32 av 36 mulige poeng med ti seire, to uavgjorte og null tap. Ett poeng totalt mot Bodø/Glimt og Aalesund mente Rekdal i realiteten fratok oss medaljer i årets sesong. Med full pott der ville vi vært med å kjempa om medaljer til siste slutt.

Han var relativt fornøyd med poengfangsten mot topplagene, men mente vi må ta poeng mot alle lagene og ikke ende opp med en smultring som vi gjorde mot Rosenborg og Stabæk denne sesongen. Får vi tre eller fire poeng mot disse lagene vil vi kjempe helt i toppen.

Rekdal mente at det ville være vanskelig å konkurrere mot Rosenborg og Molde og deres budsjetter neste sesong.

– Vi må bruke den tida det tar for å komme oss til toppen. Vi kan ikke ta medalje det ene året og så ende på nedre halvdel det neste. Vi er sikre på at det vi jobber med nå vil gi oss uttelling på sikt, sa Rekdal.

Han la også til at Vålerengas sportslige budsjett er vesentlig lavere enn hva for eksempel Strømsgodset har, og at Vålerengas budsjett nå er på lik linje med det han hadde i Aalesund da han var der.

 

August

Vålerenga har ikke bare hatt en elendig august måned denne sesongen, men faktisk de fire siste sesongene. Årsaken til svikten denne høsten forklares med motstanden vi møtte (Stabæk og Rosenborg borte, samt Molde hjemme), skader på viktige spillere (spesielt Daniel Fredheim Holm, men også Rasmus Lindkvist), samt for store endringer i spillerstallen. I fjor fikk den ekstreme varmen i Oslo deler av skylda da Vålerenga ble nekta å trene mer enn én time av lagets lege.

I grunn hadde ikke trenerne noen god forklaring på hvorfor laget svikter i denne måneden, men de er klare over at det skjer og jobber for å unngå at det skjer igjen.

Foto: grydis.no.
Foto: grydis.no.

Ullevaal

Kjetil Rekdal var veldig fornøyd med hvordan Vålerenga presterte på bortebane denne sesongen, og mente poengfangsten borte sto til gull. Problemet har vært på hjemmebane. Å spille foran Klanen på Ullevaal er tid tider svært utfordrende, sier Rekdal, og publikum kan fungere som et hinder for Vålerenga. Når en spiller gjør en feil får han ofte høre det fra publikum og det kan hindre han i å forsøke noe mer avansert enn en støttepasning neste gang han får ballen. Selv når vi leder kampen, er publikum ofte kritiske til måten Vålerenga fremstår på Ullevaal. På bortebane har ikke laget det presset på seg, og man kan se stor forskjell på hvordan vi spiller hjemme kontra borte. Vålerenga legger seg ikke bakpå for å ri inn ledelsen, men når man når et punkt på 77-78 minutter, og vi ikke har klart å sette mål nummer to, så begynner spillerne å bli nervøse på hjemmebane.

Morten Tandberg trekker fram Tromsø-kampen der supporterne derimot hjalp laget til seier. Stemningen det siste kvarteret var enorm og alle var enige om at supporterne i den kampen hjalp laget til tre poeng. Alle spillerne pratet om stemninga da de kom inn i garderoben.

– Når vi spiller på bortebane og hjemmelaget leder med ett mål, er hele stadion i fyr og flamme. Når vi leder med ett mål på Ullevaal, høres det ofte ut som vi ligger under med tre. Mishagsytringer og skjellsord hagler fra tribunen, og det gjør at spillerne blir ekstra nervøse, sier Rekdal.

Men både Tandberg og Rekdal understreker at supporterne ikke skal få skylda for våre dårlige resultater hjemme.

– Vi har ikke hatt de ferdighetene som gjelder på hjemmebane, og det er derfor vi ikke har fått like mange poeng der som vi ønsker.

Klanens talsmann, Erling Rostvåg, sa at mange på tribunen føler seg hjelpesløse mot de største kritikerne, men sa at dersom alle som var i kantina på Valle onsdag går sammen på kamp, så er det nok til å få med seg hele tribunen til å støtte Vålerenga når laget virkelig trenger det.

Én kritiker kan overdøves med supportere som støtter laget.

Morten Tandberg fortalte også noe skremmende:

– En spiller får høre fra egne fans på Facebook og Twitter at han er ræva, at han ikke duger til noe som helst og at han bør forsvinne fra klubben. Så må vi bruke tida inn mot kampstart for å bygge han opp igjen. I løpet av førsteomgangen får han høre fra tribunen de samme tingene. Da må Kjetil bruke pausen på å bygge han opp igjen. Så får han de samme meldingene i andreomgangen og vi spiller i praksis med ti spillere. Og ni spillere. Og åtte spillere. For dette gjelder ikke bare én person, det er flere som får slike negative kommentarer hele tiden.

«Moa» fortalte at han og flere andre erfarne spillere klarer å sperre slike negative kommentarer ute. Selv hører han kun på det positive som kommer. Christian Grindheim legger til at flere av de yngre spillerne ikke har fått det skallet som man behøver ennå.

Det ble litt snakk om spillere som ikke er mentalt sterke til å spille for klubben faktisk kan spille for oss. Rekdal fortalte at man ofte ikke oppdager dette før etter spilleren har kommet til klubben. Han fortalte også om at han har hatt spillere som ikke klarte å spille på høyresida foran Klanen på Ullevaal, og at de har sett seg nødt til å selge spillere som ikke taklet presset i Vålerenga.

Det ble også snakket litt om forventninger til spillere. Supporterne forventer at en spiller som drar på seg drakta automatisk skal ha de samme kvalitetene og samme fotballforståelsen som lagets beste spillere. En unggutt har ikke det. En spiller som kun har spilt i lavere divisjoner i Norge har ikke den samme kunnskapen som en spiller som kommer fra en profftilværelse. Dette glemmes ofte.

Foto: grydis.no.
«Moa» og Christian Grindheim deltok på møtet. Foto: grydis.no.

Spillerlogistikk

Vålerenga har flere personer som ser fotballkamper for dem i utlandet. Når disse oppdager en spiller som kan være aktuell, vil noen fra trenerteamet reise for å se spilleren i aksjon i flere kamper. Hvis de blir enige om å gå for denne spilleren, vil de sende Sandnes en beskrivelse av spilleren og hvorfor de ønsker å hente ham til klubben. Sandnes vil så presentere dette for styret som tar en avgjørelse.

Vålerenga har henta en ny keeper i Marcus Sandberg fra IFK Göteborg. De har sett han i flere kamper og er meget imponert over hva de har sett. Keeperen beskrives som offensiv med stor rekkevidde. Han har blitt henvist til benken i IFK da laget har en av Sveriges beste keepere i klubben. Vålerengas tre nåværende keepere forlater klubben. Vålerenga har også signert venstrebacken Jesper Arvidsson. Han er en vinnertype som vil bidra mye i de kommende sesongene. Anders Nedrebø er en spiller som er god nok til å starte kamper for Vålerenga, både på begge backplassene og begge vingene.

Økonomien i Vålerenga gjør at vi ikke kan gjøre som vi vil på overgangsmarkedet. Mer om dette under.

Vi tar også med et punkt om Deshorn Brown som ble trukket fram på møtet. Han kom til klubben et kvarter før sesongstarten etter å ha gått fra Jamaica via USA til Oslo. Kort tid etter ankomsten måtte han hjem til Jamaica på grunn av en familekrise, han har måtte reise bort på landslagssamlinger. I realiteten har han kun vært i Vålerenga i seks måneder, og mange forventer at han allerede skal ha tilpasset seg klubben, spillestilen i Norge, den norske væremåten og skal prate flytende norsk. Han hadde god uttelling i starten av sesongen, men nesten alle pasningene kom fra Daniel Fredheim Holm som ble skadet. Uten Fredheim Holm begynte han å slite.

«Moa» legger til at han har blitt imponert over Brown på treningene, og han skjønner ikke all den kritikken som har hagla mot ham.

Johannes Moesgaard. Foto: grydis.no.
Johannes Moesgaard. Foto: grydis.no.

Talenter

Vålerenga er en av de fremste leverandørene av spillere til Tippeligaen, men ikke til seg selv. Tidligere har en spiller som når senioralder blitt sluppet fra Vålerenga dersom han da ikke var god nok til å utfordre om en plass på A-laget. Denne måten å tenke på har de lagt bort da det er enklere å vurdere en spiller når han er 21-22 år kontra 18-19. Det Vålerenga vil gjøre med sine største talenter er å la de gå på lån, følge opp spilleren under hele låneoppholdet, og ta ham tilbake etterpå. Dette har fungert veldig bra så langt med Riki Alba som er toppscorer for Bærum denne sesongen.

Det betyr at flere av sisteårsjuniorene på Vålerenga 2 og G19 fortsatt kan ha en framtid i klubben selv om de er et stykke unna A-laget per nå. En løsning i tillegg til utlån, er å la de trene med A-laget og ta til seg læring fra seniorspillerne der.

Stig Ove Sandnes. Foto: grydis.no.
Stig Ove Sandnes. Foto: grydis.no.

Økonomi

Selv om Vålerenga har fått kontroll på, og oversikt over, utgiftsposten så går klubben med betydelig minus denne sesongen. Årsakene er fallende inntekter fra sponsorer og tilskuere. Flere sponsorer med millionavtaler har trukket seg ut av klubben, og det jobbes på spreng med å få på plass nye avtaler. Vålerenga merker også sviktende inntekter fra publikumssiden. Etter å ha kutta kraftig på vårt sportslige budsjett, er grensa nå nådd. Vi kan rett og slett ikke spare mer penger. Vi har henta tre nye spillere foran neste sesong, flere kommer til å forlate klubben, og vi kvitter oss med «daukjøtt» som vi betaler for, men som ikke spiller for oss lengre. For hver nye spiller vi henter inn fra nå av, jo større blir minuset vårt neste sesong.

Vi har ikke råd til å kjøpe spillere i det hele tatt.

Den økonomiske situasjonen i klubben oppleves fortsatt som kritisk, men under kontroll.

Sandnes sa at det vi som supportere kan gjøre er å kjøpe sesongkort. De 3000 første som kjøper sesongkort for 2016 vil ha forkjøpsrett på sesongkort 2017 hvor vi skal returnere til Oslo Øst for å spille på Valle. Dersom klubben klarer å selge alle disse 3000 sesongkortene i løpet av dette året, vil det gi klubben et enormt pusterom foran neste sesong økonomisk. Faktisk kan ditt sesongkortkjøp være det som skal til for at Vålerenga henter en ny spiller til neste sesong.

Foto: Jarle Teigøy
Foto: Jarle Teigøy

Diverse

Det blir satt opp et nytt allmøte mellom klubben og supporterne med tema ny stadion. Dette blir sannsynligvis lagt til dagen før sesongkortsalget starter, det vil si mandag 30. november.

Sesongkortsalget starter altså 1. desember. Prisene blir først avgjort etter dagens styremøte. De 3000 første som kjøper sesongkort for 2016 vil få forkjøpsrett til sesongkort 2017 på Vålerengas supportertribune på Valle.

De som ønsker sesongkort andre steder på Ullevaal enn Vestbredden vil få et eget tilbud. Det gjelder også de som ikke ønsker å være medlem i Klanen, men likevel vil se Vålerenga borte som hjemme kommende sesong. Vålerenga lover å komme med løsninger for alle som ønsker å bidra med å hjelpe klubben.

Bråket i Drammen i helga ble ikke tatt opp på dette møtet.

 

 

4 kommentars på “Referat fra møtet mellom Vålerenga og supporterne

  • 12. november 2015 i 13:37
    Permalink

    Bra oppsummert! Burde kanskje legge til at Vålerenga har/hadde planer om Mortadha og hans videre utvikling.

    Svar
    • 12. november 2015 i 16:55
      Permalink

      Vi valgte å ikke ta med noe konkret om unggutta.

      Svar
  • 13. november 2015 i 00:41
    Permalink

    Altså: Vi må ha en motplan når motstanderne (alltid)vil ødelegge for oss. Det viktigste er å ha en plan med flere innøvde bevegelser foran ballfører, samtidig som 50% (?) av laget holder an defensivt. Fart og Breakdown: Drillo hadde mye for seg syns jeg. Med disse ingrediensene og ballkunstnere som Zahid og Daniel FH +++,så er vi på rett vei.

    Svar
  • 13. november 2015 i 10:44
    Permalink

    Klagerne må tenke på at spillerne er mennesker. Slutt å klage og mobbe sine egne.
    Hadde helst sett at det var motstander spillerne som ikke klarte å spille på siden ved Vestbredden.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *