Engamorgen 11. februar: La Manga, talenter og NFF oppsummert

Hva gjør Rekdal og Bohinen sammen i dagens Engamorgen? Foto: hildrupphoto.com
Hva gjør Rekdal og Bohinen sammen i dagens Engamorgen? Foto: hildrupphoto.com

Vålerenga og La Manga, Drammen, Kosovo og Manchester City, Brann og rettssak, Edvartsen og forbundet og masse fotball og hockey i helga. Jammen ble det Engamorgen i dag også.

 

På klubbens hjemmesider oppsummerer Kjetil Rekdal treningsoppholdet på La Manga. Den korte varianten er

– Det har vært et bra opphold. Vi har spilt to kamper mot gode lag, og fått trent slik vi hadde håpa, sier Rekdal.

Den lange ser du her. 


Hvordan behandles talenter i Norge?

I VG tirsdag la Aslak Nore hele skylden på NFF og landslagstrener for U-21 Leif Gunnar Smerud etter at Bersant Celina har valgt å spille for Kosovo der han ble født, framfor Norge der han er vokst opp.

Celina debuterte for Manchester City i Premier League i helgas engelske serierunde og er utvilsomt et kjempetalent. I Nores språk har miseren rot i at han kun har fått fire minutter som innbytter for et kobbel middelmådige tippeligaspillere på U21-landslaget i fjor høst.

Nore har noen svært gode poenger i at det i toppidrettssatsing må være rom for ulike personligheter, og konkluderer med at internasjonale toppspillere minner om rasehester: krenkbare, vanskelige, urimelige, kjipe, egoistiske.

Han skylder manglende utvikling på NFF som et lukket offentlig kretsløp der manglende resultater ikke får konsekvenser. Videre trekker han fram Carew og Riise som breiale outsidere som kjempet seg fram, men Nore mangler kanskje å nevne at Ole Gunnar Solskjær nådde like langt basert på en voldsom innsats og vesentlig mindre av arrogansen som ligger som en nødvendighet under artikkelen.

Så virker det som om Nore tillegger forbundets manglende evne til å håndtere saken spillerens bakgrunn, fordi «minoritetsspillere som Celina representerer […] noe fremmed, en finger i ansiktet, en holdning som bryter med den sosialdemokratiske idrettskonsensusen», uten at han klarer å se at Vålerenga hadde disse problemene først og fremst med spillere som Tobias Grahn, Steffen Iversen og Marcus Pedersen, som var minoriteter først og fremst basert på egne valg.

Gjennom onsdagen kom det så noen nyanserende mediemeldinger. Fotballforbundet svarte med å hevde at nittenåringen og hans far Edvar krevde spilletid for Norge i forhandlingene om hvilket land han skulle representere.

VG har videre snakket med de tidligere landslagskapteinene Rune Bratseth og Kjetil Rekdal som begge reagerer på kravene, og mener forbundet har gjort rett dersom påstanden stemmer. Og far Celina svarer:

– Bersant var villig å spille og gi sitt bidrag til det norske landet og landslaget. Det kunne han ikke ved å sitte på tribunen eller bare med tre minutter spilletid. Vi skal heie på landslaget og ønsker dem alt bra.

Både Bratseth og Rekdal er klare på at Norges Fotballforbund ikke kan inngå særavtaler eller garantere spilletid på et landslag. Rekdal sier videre

– Jeg kjenner ikke til saken, men på generell basis vil jeg si at mange unge spillere forventer at alt bare skal falle i hendene på dem. Mye av ydmykheten til foreldre, agenter og spillere er blitt borte.

Her tar Aperopet det for gitt at problemer Rekdal blant annet kjenner fra Valle med tidligere vålerengaspillere som Etzaz Hussain, Mohammed Fellah og Harmeet Singh kommer inn, spillere som på ulike måter trodde de var større enn de egentlig var, kunne bli verdensstjerner på egen hånd, og hadde behov for løfter om mer enn hva som kunne gis.

Da Rekdal var på landslaget var det andre boller om vi skal tro I selv i VG.

– På 1990-tallet var vår generasjon et eksempel på et godt kollektiv der ingen stilte seg selv foran resten. Bortsett fra Lars Bohinen, som prøvde seg litt, men ble fort jekket ned.

Tor-Kristian Karlsen har bred fotballbakgrunn og løser problemet slik:

Til TV 2 avviser så Celina selv påstandene om at han krevde spilletid for å spille for det norske landslaget.

– Jeg vil ikke kommentere noe, men kan si at det bare er tull at vi krevde spilletid. Jeg krevde bare å få den muligheten som jeg hadde fortjent, sier Bersant Celina til TV 2.

I saken er det oppsiktsvekkende at ingen i NFFs sportslige eller administrative ledelse, ikke Kjetil Siem, ikke Yngve Hallén, ikke Leif Gunnar Smedrud og ikke Per-Mathias Høgmo som har vært villige til å uttale seg om saken. I stedet har kommunikasjonssjef Yngve Haavik vært den eneste fra forbundet som har blitt intervjuet.


 

Det koster å slåss i Bergen

VG melder at rettssaken etter slåsskampen før Brann-Vålerenga i 2014 har fått sin dom i Bergen tingrett. 12 personer har fått bøter på 30.000 hver. Dette kommer i tillegg til de 8 som allerede har vedtatt foreleggene. Samlet har altså slåsskampen kostet de involverte 600.000 kroner til det offentlige.


 

Edvartsen blir pamp fast

Etter å ha fungert i stillingen siden oppstarten, er Vålerengadagens dommer Svein-Erik Edvartsen ansatt som seksjonsleder for samfunnsansvar, melder forbundets hjemmeside. Seksjonen ble etablert i august i fjor.

Edvartsen skal satse som toppdommer i tillegg til stillingen.


 

Helgas viktigste sport og spill

Klanens webradio strømmer lørdagens treningskamp mot Flora Tallinn i Vallhall klokka 14.00. Sendinga kan blant annet ses her på Aperopet.no, lenke kommer i lørdagens Engamorgen.

Søndag er det Vålerenga mot Vålerenga først i ishockey (dørene på Jordal åpner 13.00), deretter i fotball. Vålerenga fotball presenterer VIF-dagen på sine sider. Disse kampene strømmes ikke. Møt opp! Kjøp snop, mat og drikke. Spennende konkurranser. Kjøp sesongkort. Ølservering i Vallhall!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *