Hva skjer om med fotballen deres om britene forlater EU etter folkeavstemmingen i juni? Har det noen betydning for norsk fotball? Aperopet drodler med bakgrunn i en artikkel hos BBC.
I sin artikkel påpeker BBC at konsekvensen av en brexit er såpass omfattende for Premier League at serien som vi kjenner den kan komme til å endre seg. Både det engelske fotballforbundet og flere av klubbene advarer mot et britisk nei til EU i folkeavstemningen 23. juni.
Hvorfor skal Storbritannia så ha en slik avstemming nå? Arbeidsledighet, den europeiske migrasjonskrisa og en britisk frykt for at euro skal ta over for pundet har ført til at UK Independence Party – UKIP – har vokst seg sterkt, og langt på vei har presset fram en folkeavstemning om spørsmålet. The Economist legger noe av skylda på statsminister David Cameron selv fordi han ikke har tatt et oppgjør med det konservative partiets mest Europa-skeptiske medlemmer. Cameron er EU-tilhenger, mens eksempelvis justisministeren Michael Gove og Londons borgermester Boris Johnson er motstandere.
Et spørsmål som i liten grad har vært oppe er konsekvensene for fotballen dersom Storbritannia melder seg ut av EU.
England har tradisjonelt vært blant landene som har de strengeste reglene for arbeidstillatelse for fotballspillere. Dette i motsetning til Norge som er blant de med mest liberale regler for toppidrettsutøvere, noe som er blant grunnene til at John Obi Mikel og de andre deltakerne i svindelprosjektet ble plassert i Lyn.
Denne strenge britiske policyen medfører at en spiller fra utenfor EU i dag må ha spilt et sted mellom 30 og 75 prosent av landskampene for hjemlandet de to siste årene avhengig av landets plassering på FIFA-rankingen. Om Storbritannia forlot EU ville trolig maksimalt 2-3-4 norske spillere (med et landslag som benytter ekstremt mange spillere) kunne spille i England.
BBC har hatt en opptelling, og mener at mer enn 400 aktive A-lagsspillere i Storbritannia kan bli kastet ut. Av Premier League-lagene som ville bli hardest rammet er Aston Villa, Watford og Newcastle United. Hver av disse har 11 spillere som ville stå uten arbeidstillatelse. Aperopet tenker at det både for Newcastle og Aston Villa antakelig ville bli sett på som økonomisk positivt i forbindelse med kommende tilværelse på nivå to.
– Virkningene på kort sikt vil bli enorme. Vi snakker her om at halve Premier League vil trenge arbeidstillatelse, sier fotballagent Rachel Anderson til BBC.
Hva ville så konsekvensene av en brexit være for norsk fotball og Vålerenga? Så godt som ingen britiske spillere spiller i norsk fotball, så den direkte følgen denne veien ville bli minimal. Kun noen få nordmenn spiller aktivt i England. Av disse er det ikke mange som har nok landslagsopptredener, og disse ville komme til å måtte forlate engelsk fotball. Hva som ville skje med alle unge spillerne som har akademiplasser hos ulike Premier League-lag dveler ikke artikkelen noe ved, men det er vel sannsynlig at det heller ikke ville være rom for disse, og at det følgelig ville bli trangere om plassene ved akademier i Italia og Spania spesielt.
Videre må man se på hvor spillerne som kommer fra Premier League ville gå. Få av disse ville være tilgjengelig for norsk fotball, først og fremst på grunn av forventet lønnsnivå. Kanskje vil noen flere enn i dag forsvinne til store penger i USA og Kina. Men mest av alt ville man vel se at disse spillerne fylte opp på øverste nivå i Tyskland, Frankrike, Tyrkia, Spania og Italia. Spillerne som blir presset ut fra disse landene ville muligens gå til nest øverste nivå i de samme landene, samt Belgia, Nederland og Østerrike. Og spillerne som ble overflødige her ville komme til de nordiske landene.
Det er imidlertid noen nyanser. Eksempelvis vil pengeklubber i Skandinavia som Rosenborg, Malmø og FC København kunne hente en enkeltspiller fra et høyere nivå, men spillerne som vil presses ut vil presses inn i lønna til de de erstatter. Og i sum vil litt bedre spillere vil bli bittelitt billigere.
En Brexit vil altså medføre en viss nedgang i prisen på fotballspillere. Denne nedgangen vil bli mindre merkbar jo lenger ned du kommer, slik at det for Vålerenga antakelig kunne være snakk om en spiller eller to man akkurat kan få på plass som tidligere har vært såvidt utenfor rekkevidde.
Og en annen konsekvens er at fotballen blir et lite fnugg jevnere med tanke på penger og mulighet til suksess.
Eller så kan det jo være at reglene i England endres noe etter en britisk exit fra EU.
– Jeg blir overrasket hvis disse reglene for arbeidstillatelse ikke rekalibreres, sier professor Raymond Boyle ved University of Glasgow til BBC, og viser til at land som Sveits har innført egne regler.
For med dagens regler og et britisk nei til EU ville verken Leicesters N’Golo Kante eller West Hams Dimitri Payet oppfylle reglene, selv om begge spilte landskamper og scoret for Frankrike forrige uke, melder BBC.