Engamorgen fredag 30. september: Toppfotballsatsing og guttelandslag

Sander Berge signerer for Vålerenga. Foto: www.vif-fotball.no
Sander Berge som signerte med Vålerenga som gutt for halvannet år siden er mann nå. Foto: www.vif-fotball.no

I dagens Engamorgen ser vi fram mot Rosenborg-kampen på søndag, har et kort gløtt på hockeytapet mot Lillehammer i går, men først lar vi NFF forklare hvordan toppfotballsatsing i Norge foregår, mens vi stiller oss spørsmålet hvordan det passer sammen med at Sander Berge tas ut til å spille fotball med G18-landslaget.

Revolusjonen

Norge er inne i en fotballrevolusjon, og ingen andre i hele Europa gjør jobben like godt som vi gjør det her på berget. Dette er ikke komiske Ali som uttaler seg om landslagets prestasjoner det seneste året, men Håkon Grøttland, fagansvarlig for NFFs landslagsskole, som uttaler seg til VG.

– Det har vært en revolusjon i norsk fotball de siste tre-fire årene. Ekstremt mange grep er tatt, men alt har ikke begynt å virke ennå. Det viktigste: NFF så seg i speilet, og innså at kvaliteten på alt fra barnefotballen til spillerutviklingsmodellen burde bli bedre, sier Grøttland.

Han er ansvarlig for et av hovedgrepene, «Landslagsskolen», hvor de største talentene skal bli fulgt opp fra 12-årsalderen.

– Vi dyrker enerne rått. Vi er kanskje det forbundet i Europa som er råest på å dyrke enerne fra de er 13 år og oppover, sier han.

Aperopet er ikke i posisjon eller stand til å evaluere hvordan tiltaket virker, og hvor langt i den virkningsprosessen man har kommet. Men vi er i stand til å se at tiltaket i hvert fall ikke har kommet dit at det har revolusjonert A-landslagets resultater. Og vi mener også at vi er i stand til å se bak resultatene, slik at vi kan bedømme det til ikke å ha påvirket A-landslagets prestasjoner i vesentlig positiv grad.

Men en ytterligere kritikk av måten det arbeides på i Fotballforbundet når det kommer til utviklingen til norsk fotball må vi – som VG – gå til andre og mer fotballfaglige personer for å se på.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal sier han fikk det «svart på hvitt» i en brutal landslagsuke i begynnelsen av september: Norske spillere har hverken fysikk til å forsvare seg eller gjennombruddskraft, og tidligere Rosenborg-trener Per Joar Hansen besøkte 16 klubber i Europa og kom hjem med en rekke punkter for en bedre barne- og ungdomsfotballmodell. Han var på oppdrag for Norsk Toppfotballsenter, et ressurssenter for norske toppklubber, og ville ha 7-8-åringer til å lære garderobekultur med topping fra 8-9-årsalderen.

Grøttland følger en tradisjonell NFF-stil når han møtes med kritikk, og angriper kritikerne.

– Jeg skulle ønske at de på toppen i større grad så seg selv i speilet. Før man mener noe om andre bør man sikre topp kvalitet i eget arbeid. Det er definitiv rom for forbedring i toppfotballmiljøene, sier Grøttland.

Artikkelen i VG gir et bilde av en vesentlig større uenighet mellom Norsk Toppfotball (NTF) og NFF, og er definitivt verdt å lese.

 

Åpning for annerledeshet

Og når man først er i gang, kan man jo også lese den tidligere Vålerenga-profilen Jo Bergsvands tanker om annerledeshet og utvikling innenfor den norske modellen. Også dette i landets ledende sportsavis-når-de-vil, VG.

Bergsvand er sportssjef i NTF, gir støtte til NFF-modellen og kritiserer den samtidig for å ikke gjøre det mulig å jobbe annerledes.

– Vi kan ikke erklære alle som har gjort noe annerledes for idioter. Jeg tror det er ulike måter å gjøre ting på – uten at vi skal si at noe er rett eller galt, sier Bergsvand til VG.

– Vi i fotballen har ikke noe å tjene på å skyte på hverandre. Vi ønsker at fotballen skal bli best mulig. Finnes det flere veier til rom? Det er åpenbart når vi ser på de klubbene vi har besøkt. Kanskje må man akseptere at det finnes flere veier så lenge det er tuftet på fag og kompetanse, noe NFF kan være stolte over å ha laget sin modell rundt.

Aperopet ser at en streng tro på en modell umuliggjør at noen løser ting på andre måter, og mener utvikling alltid skjer ved at folk våger å gjøre ting annerledes. Med én streng modell som skal følges av alle vanskeliggjøres dette. Både Lillestrøms nonamatør-fotball på 1970-tallet eller Arsène Wengers innføring av strenge kostholdsregler i Arsenal på 1990-tallet er eksempler på brudd med normalen som medførte at hele ligaen og fotballen utviklet seg rundt dem. Blir konsensustroen for sterk blir denne typen avvik vanskeligere, og muligheten for utvikling svekkes.

 

Berge på guttelandslaget

En parallell kan trekkes til at noen klubber matcher sin beste 18-åring som om han var en voksen kjempe, og gir han den dominerende rollen på egen midtbane. Mens forbundet mener at han skal benyttes på guttelandslaget.

Kjetil Rekdal er misfornøyd i VG med at Sander Berge – som den seniorspilleren han er – tas ut til å spille på guttelandslaget.

Siden forrige landslagsopphold for en måneds tid siden har Sander Berge blitt veiet og funnet for lett for U21-landslaget, og er flyttet ned til G18-landslaget.

– De har en viktig kvalifisering. Sander vurderes som litt svakere enn de vi har på U21-laget og derfor er det bedre at han får spilletid hos G18, sier U21-landslagstrener Leif Gunner Smerud.

– Landslagsledelsen må få lov til å ta ut de spillerne de vil, men jeg er prinsipielt imot at seniorspillere skal spille på guttelandslag, sier Rekdal.

– Kjetil må få lov til å synes det. Det er ingen prinsipiell ting som gjør at en som holder alderstrinnet ikke skal spille på det alderstrinnet, sier Smerud.

– Da Sander Berge var på samling med G18-landslaget i vinter ble han skadet. Er det aktuelt å holde han hjemme?

– Nei. Det er det ikke. Hadde han ikke vært 100 prosent, så hadde jeg gjort det, sier Rekdal.

I tillegg til Berge, er også Mathusan Sandrakumar og Magnus Retsius Grødem fra Vålerenga 2 med i G18-troppen.

Det norske G18-landslaget møter San Marino (6. oktober), Romania (8. oktober) og Nederland (11. oktober) til EM-kvalifiseringskamper i Sportpark De Boshoek i nederlandske Hardenberg.

 

Og Zahid på U21

U21-landslaget med Ghayas Zahid møter Sveits og Kasakhstan i samme periode.

 


Tapte faenmeg for lillehammer

Vålerenga Hockey tapte for Lillehammer i Jordal Amfi i går kveld. De nakne fakta ser slik ut:

Lillehammer Ishockeyklubb – J. Eidsæther (T. Rutkoswki, D. Morley) (powerplay) 5:17

Lillehammer Ishockeyklubb – F. Dahl (A. Grönlund, C. Bengtsberg) 23:13

Lillehammer Ishockeyklubb – J. Noer (B. Cameron, S. Vigier) 32:51

Vålerenga Ishockey Elite – T. Lindström (A. Braavold, ) 49:45

Vålerenga Ishockey Elite – T. Lindström (M. Ylven, T. Olsen) 53:53

Lillehammer Ishockeyklubb – S. Vigier (J. Jensen, ) 59:41

Såkalte høydepunkter her.

Innsatsen lover kanskje ikke bra før morgendagens bortekamp mot Stjernen i Fredrikstad.

 


Resten av Vålerenga-sesongen i Dagsavisen

I en ikke altfor inspirert sak skriver Dagsavisen at Vålerengas skjebne avgjøres av to «finaler» på Ullevaal.

Kampene de snakker om er oppgjørene mot Stabæk om to uker og og Lillestrøm om fire.

Aperopet mener de tre andre kampene like gjerne kan sikre oss: Borte mot Rosenborg, Tromsø eller Viking. Og fokus foran helgas kamp på Lerkendal virker å være kontringer med full fart i lengderetning.

– Det er vel ikke noe minus for oss at Rosenborg allerede er seriemester, men vi må tørre å spille vårt spill og vi liker oss best mot lag som ikke legger seg bakpå, sier Grindheim til Dagsavisen.

 


Rosenborg-billetter

Sjappa har solgt i overkant av 100 biletter til søndagens kamp i Trondheim. Det betyr altså at det er flere igjen for de som tar de femti milene nordover for å se landets beste fotballag møte årets seriemester. Av bussene er det såvidt vi vet bare Bohembussen som kjører.

2 kommentars på “Engamorgen fredag 30. september: Toppfotballsatsing og guttelandslag

  • 1. oktober 2016 i 09:26
    Permalink

    Ang billetter til rbk-VIF, går det Ann å kjøpe på Lerkendal for oss studenter som bor der ?
    Hørte noe om at du måtte kjøpe billettene i sjappa.

    Svar
    • 1. oktober 2016 i 10:32
      Permalink

      Skal være mulig å få kjøpt på Lerkendal. Mer når dagens Engamorgen kommer.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *