Det er mange som vil prate med Ronny Deila for tida.
På våre egne klubbsider er det publisert et stort intervju hvor han prater om ståa i klubben, hvordan det er å være i gang og planene fremover.
Trenerteamet er kraftig utvidet med fysio Fredrik Birkemo, mental trener Mette Rosseland og fysisk trener Jørgen Ingebrigtsen. De to siste har Deila erfaring med fra Godset, Rosseland jobbet også med Celtic.
Jørgen Ingebrigtsen kommer altså rett fra jobben mot Strømsgodset, og vi vet hvor bra Drammenserne tar det når vi hyrer noen som har vært i klubben dems. Artig. I følge Google skrev Ingebrigtsen en hyllest til supporterne på klubbens nettsider i 2015, og i februar 2016 publiserte de en sak om treningsmetodikken hans. Det hadde vært gøy å se, men de er nå borte fra strømsgodsets nettsider.
Deila sier uansett at han er veldig fornøyd med å ha fått inn disse folkene, da det før var Eirik Bjerke som måtte gjør alt alene. Han går så langt som å kalle det «uansvarlig».
Ifølge LinkedIn har Jørgen Ingebrigtsen doktorgrad i fysiologi fra Universitetet i København og leverte oppgaven «Intermittent testing and training for high-level football players» i 2014. Master og bachelor tok han på NTNU. I 07/08 trente han a-laget til Nardo til topps i sin 3. divisjonsavdeling.
Høres greit ut, det?
Mette Rosseland skal jobbe mest med unge spillere, og bevisstgjøring på jobben de har. At de er 24-timers utøvere. Akkurat det kan være noe vi trenger i Vålerenga, med tanke på at vi har hatt noen unge spillere de senere åra som har hatt vanskeligheter med å finne fotfeste på jorda (Hei, Harmeet!).
Det er også gledelig at Deila skryter veldig av spillernes forfatning etter vinterpausen.
Når det gjelder spillerjakt er det åpenbart at de jobber med å få inn noen, men at de ikke driver med hastverk.
Flyttejobb på Jordal
Jordal Amfi er fortsatt i drift, og det er fortsatt aktivitet der. I følge Aftenposten slås lyset endelig av 17. januar. Roy Johansen unnskylder tapet for Frisk-Asker med at Vålerenga ikke lenger er i stand til å konkurrere pga Jordal. Nuvel sier jeg, men det er sant at vi ikke er et topplag lenger. Det er nok mye pga Jordal, men det er ikke SÅ mange år siden Vålerenga hadde vesentlig dyrere lag. Nå kan det jo hende man bruker pengene til å betale gammel moro istedet, hva vet jeg.
Uansett er klubben nå på sparebluss innen ny hall er ferdig.
Bra at staben er blitt utvidet og at alle har definerte arbeidsoppgaver. Det står i sterk kontrast til Martin sin stab der han bestemte alt og etterhvert stadig var sjeldnere til stede. Det som i perioder var veldig bra hos Martin ble et vaklende byggverk, dessverre.
Det er tydelig at alle i troppen har fått klar beskjed at ingen har fast plass. Det er og tydelig at spillerne har gjort en god jobb i «ferien»?! Treningene så langt har vært preget av tempo og engasjement så vi går en spennende vinter og vår i møte!
Saken om treningsmetodikken til Ingebrigtsen finnes her: http://www.m.godset.no.performgroup.com/news/id/jbhjxf8aotch1t3svbnjlb4ti
Tråler etter den andre saken, men ingen treff så langt.
– Må ha nok kvalitet i hver økt
03.02.2016 – 11:02 – Magne Jordan Nilsen
Mandag serverte vi en lengre reportasje om hvordan klubbens medisinske apparat jobber, med forklaringer på hvorfor laget har hatt vesentlig mindre skader det siste året. Her fremkom det at treningsmetodikk og belastningsstyring er viktige årsaker til at Strømsgodset trener med stadig mer kvalitet – og har redusert skadefrekvensen.
Vi har utfordret fysisk trener Jørgen Ingebrigtsen til å gå enda mer i detalj omkring denne metodikken, som helt åpenbart har gitt gode resultater.
– Det viktigste er å ha nok kvalitet på hver eneste økt. Det er min filosofi i forhold til våre treningsuker, sier Ingebrigtsen.
Treningsmengde er et stadig tilbakevennende tema i norsk fotball – og norske medier. Man hører ofte om at klubbene ikke trener nok, og det sammenlignes med alt fra andre idretter – til internasjonal fotball.
Jørgen Ingebrigtsen, som har doktorgrad i human fysiologi fra universitetet i København og UEFA A-lisens som fotballtrener, innrømmer at han kan la seg provosere.
– Folk synser så mye, men jeg skjønner at det må bli slik, sier harstadværingen, som er nå er bosatt i Vollen.
Kamplike treninger
I Strømsgodset er det aldri mer enn én fellestrening per dag. Den skal gjøres med størst mulig kvalitet, slik at det ikke er nødvendig med en økt nummer to. Ønsker spillerne å trene ekstra fysisk gjøres dette etter avtale med Ingebrigtsen eller fysioterapeutene.
Men det er aldri i felles regi.
– Vi gjennomfører et antall skadeforebyggende økter som andre økt på treningsleirene før sesongen, og i kampfrie perioder gjennom sesongen, men aldri felles styrke eller utholdenhetsøkter som andre økt, forteller Jørgen.
Treningene på feltet skal være mest mulig kamplikt, og med høy intensitet.
– Er kvaliteten og intensiteten god nok på trening, så spiller du treningen som du vil spille kampen. Da blir du litt bedre trent av måten du trener på, og du restituerer raskere, slik at du kan trene på samme måte neste dag, forklarer Jørgen.
For å få mest mulig kamplike treninger, er det lite stopp i spillet under Godsets økter. Det er lite coaching med stopp i spillet underveis – noe som egentlig er litt utypisk den norske kulturen.
Flyt og intensitet
– I mange norske klubber er intensiteten på treningen forferdelig. Jeg beklager å måtte si det. Det ermye coaching med stopp i spillet, noe vi prøver å gjøre mindre av hos oss. Vi fokuserer på flyt og intensitet hele tiden, og vi jobber med arbeidsoppgaver og tempo i spillet, sier han.
Spillere som har kommet til Strømsgodset har blant annet oppgitt dette som den største tilpasningen etter klubbskiftet.
– Hvis du kommer fra en kultur med medium intensitet på trening, fordi du skal ha økt nummer to, så blir det et sjokk å komme inn i vår treningshverdag.
– Men får dere coachet nok på de momentene dere ønsker?
– Du må være nøye med coachingen i pausene og i etterkant av spillsekvensene. Og så har vi veldig fokus på å vise bilder etter øktene som et pedagogisk virkemiddel.
Diskusjon med Demichelis
Jørgen kom til Godset foran gullsesongen i 2013, og har gradvis implementert sin metodikk. I løpet av disse årene har vår fysiske trener vært på flere besøk ute hos store europeiske klubber, som blant annet Manchester City og Borussia Dortmund. Her har han fått gode bekreftelser på jobben som gjøres i Drammen.
Og Jørgen har hatt gode diskusjoner med italieneren Bruno Demichelis, som anses nærmest som en guru innen fysisk trening. Han har væt med Carlo Ancelotti rundt i verden og bygget opp Milan-laben, for å nevne noe.
– Demichelis var tydelig på at han mener det er helt kokos hvis du trener mer enn en gang om dagen. For det første: Det er ingen lag som spiller to kamper om dagen. Og for det andre: Hvis ikke spiller treningen som du spiller kampen, da trener du ikke godt nok. Da må du gjøre noe med det, sier Jørgen engasjert.
– Er dette helt uavhengig av spillestil?
– Ja, det er metodikken på treningen som gjør at du tilpasser deg spillestilen. Ta for eksempel dette Dortmund-presset, de lykkes med det fordi de jobber med klare arbeidsoppgaver på trening, som igjen vises i kampen. Er kvaliteten og intensiteten god nok på trening, så spiller du treningen som du vil spille kampen.
Fotball – et relasjonsspill
Han har også vært på seminarer og foredrag med noe omstridte Raymond Verheijen. Nederlenderen var fysisk trener da Guus Hiddink ledet landslaget til Russland og Sør Korea, i mesterskap der begge nasjonene imponerte kolossalt i pressfasen over hele banen.
Verheijen er hellig overbevist om sin egen kompetanse, og han går ikke av veien for å kritisere trenere og klubber med annen metodikk.
Jørgen Ingebrigtsen mener Verheijen har interessante poenger, selv om han ikke nødvendigvis er tilhenger av nedenderens skarpe retorikk.
– Verhejien er veldig rigid på sin modell. Han mener det er umulig å trene to ganger om dagen med nok kvalitet. Han er også veldig opptatt av at fotballspillet er et relasjonsspill. Og hvis en spiller er ute av en trening på grunn av skade så ødelegger det for hele laget, forteller Godsets fysiske trener.
– Verheijen revolusjonerte Feyenoords ungdomsakademi. Akademiet er kåret til Nederlands beste de fem siste årene, og Feyenoord var den klubben som hadde utviklet flest spillere i VM i Brasil (for eksempel var hele ni på banen i bronsefinalen mot Brasil). I klubbens U13- til U19-lag trener de fire ganger i uka to timer pluss kamp, og så har de to fridager. Det er nettopp for å ha god nok kvalitet på det de driver med de fire dagene. Man skal jobbe med kvalitet, overskudd og redusere skadefrekvensen.Tanken er at det er bedre å ha alle 20 i stallen tilgjengelig alle fire dagene, enn at det skal være flere ute de ulike dagene, fortsetter Jørgen Ingebrigtsen.
Viktigst å vinne
For ham personlig som fysisk trener er det ikke isolert mål at en spiller scorer kjempehøyt på fysiske tester – eller at laget ikke har noen skader.
– Det viktigste er at vi vinner fotballkamper. Og at vi har kvalitet på det vi gjør på hver eneste trening – og hver eneste kamp. For meg er spillere i god form hvis man gjør de oppgavene man er satt til på banen. Man kan ikke bedømme en spiller er i god form ut i fra om han tar 200 kilo i knebøy eller løper langt på utholdenhetstester. Om for eksempel Nana ikke kommer opp i press, må vi som trenere vurdere om det er fordi han ikke er god nok form til det eller fordi vi ikke har vært tydelig nok på at han skal opp i det presset, og så må vi gjøre tiltak ut fra det.
Fotball er et spill som består av mange ulike komponenter, der fysisk form og kapasitet alene ikke er nok til å fungere på banen. Derfor er Jørgen Ingebrigtsen ekstremt opptatt av at det meste av treninger i Godset skal foregå med ball – også utholdenhetsøktene.
Når Jørgen Ingebrigtsen får spørsmål om Godset legger inn noen løpeturer i skogen, spør han tilbake om det er trær på fotballbanen.
Kvalitetsforståelse = kultur
Han berømmer treningskulturen i Strømsgodset – og mener kunnskapen befinner seg på et meget høyt nivå. Det er helt avgjørende for å skape videre vekst og utvikling.
– Man må kunne identifisere kvalitet for å evaluere det man driver med. Det er svært viktig å ha denne kvalitetsforståelsen, sier Jørgen.
Han har hatt en interessante samtale med Jonathan Parr etter at sidebacken kom fra Ipswich Town. 27-åringen har også flere sesonger bak seg i Premier League-klubben Crystal Palace.
– Jeg satte Jonathan litt inn i vår metodikk. Hvordan ukesyklusen vår ser ut, og at vi jobber lite med individuell fysisk trening. Da fortalte han at i verken Ipswich eller Crystal Palace var det to økter om dagen. Det var kun en fotballøkt om dagen, og ikke noe ekstra løping eller styrke. Spillerne kunne ta seg en ekstra økt hvis det passet, men ikke noen felles økt nummer to, sier Jørgen – og fortsetter:
– Den troen på at man gjør så mye annerledes og mye hardere i andre land og ligaer får man stadig avkreftet. Det er ikke det som er forskjellen. Det er tempoet i spillet som er forskjellen. Det er bedre kvalitet på spillerne, og da blir man også mer sliten etter treningene.
Jørgen Ingebrigtsen har vært rundt i ulike faglige fora og diskutert med både praktikere og teoretikere. Dette ispedd diverse klubbesøk gjør at han er helt overbevist om at Strømsgodset har valgt en riktig treningsmetodikk. Men så gjelder det samtidig å følge med på trender og være i forkant på utviklingen.
Det i seg selv er en stor motivasjon for hele vårt sportslige støtteapparat.