Engamorgen onsdag 2. august: Dagbladet: «Klanen var bedre før». Nye muligheter på Åråsen!

Var Klanen på sitt beste under Vålerenga-Sogndal i 1997, eller under Vålerenga-Stabæk i 2004 eller kanskje under Vålerenga-Sarpsborg i 2021? Foto: Klanen

Dagens Engamorgen gir deg litt om Anders Myrvold, litt om inkoherent addisjon og litt om billetter både til Lillestrøm-kampen og til Børst & Ball. Men først skal vi benytte Dagbladets virkelighetsendrende rusmidler for å komme oss til Trondheim og se på norsk supporterkultur derfra.

I går ga Dagbladet oss en underlig sak, som likevel åpner for en interessant diskusjon.

Før dagens mesterligakvalifiseringskamp på Lerkendal gir Tore Ulrik Bratland en påstand om Rosenborgs supportere som det er vanskelig å finne dekning for  i virkeligheten.

Se på tittelen og ingressen: «Slik kom RBK-fansen opp på Bundesliga-nivå. – VIF-klanen har falt ut» og «Lerkendal snakkes om med frykt og respekt i Skottland før returkampen mot Celtic».

Den første delen skal vi diskutere. Den andre delen kan jeg ikke engang se at Dagbladet i realiteten forsøker å backe opp selv.

Man kan ikke ha besøkt et tysk fotballstadion av noen størrelse om man mener Kjernen er på bundesliganivå.

Personlig er jeg imponert over det Kjernen og ultrasene i Trondheim har fått til. De har holdt tradisjonelle (britiske) supportertyper og mer søreuropeiskinspirerte ultras samlet. De har klart å vokse som gruppe på et stadion der det uansett er så godt som fullt. Og de klarer noen ganger i de fleste av kampene jeg har sett å dra med seg resten av stadion. Ingenting av dette er en enkel jobb, men samtidig skal du ikke se mer enn en svak omgang der RBK sliter mot et «godt organisert norsk lag» før det pipes både i svingene og på langsidene på Lerkendal.

Tilbake til artikkelen. For det er den som er utgangspunktet for dette. Matthías Vilhjálmsson sier til Dagbladet at han syns Rosenborg har de beste supporterne i Skandinavia. Dette er innenrikspolitikk. Målet er ikke å frambringe noen sannhet. Det er fotballspillerpreik. Det gjør ham mer populær på Lerkendal.

Og dette er synlig for alle andre enn Dagbladet, som gleder seg til «klubben kan vise verden hvilken helvetes ramme det er på Lerkendal».

Kjernens talsmann Espen Viken framstår som vesentlig mer forankra i virkeligheten enn Dagbladets påtatt Sterke Meninge®, og kan forklare at det «spesielt er de tre-fire siste åra at Kjernen har vist klasse».

Men journalisten hadde fokusert på Klanen allerede i tittelen. Hva sier Viken?

– De har tatt en del uheldige avgjørelser og ramlet ut, sier han før han går videre og vil snakke om Rosenborg–Celtic.

 

Hva med Klanen?
Klanen i denne sammenheng må forstås som det er ment, altså Vålerengas samlede supporteruttrykk. Dagbladet har ikke forsøkt å gjære en differensiering mellom ulike supportergrupper innenfor Vålerengas tribuner.

Med utgangspunkt i en samlet gruppe, ganske ensartet i alder og kjønn, som startet opp på Bislett på 1980-tallet, organiserte seg som Klanen fra 1991, og vokste med nedrykk og opprykk og nedrykk igjen i årene framover mot 2000-tallet. Så ble Klanen utfordret av nye inntrykk fra Unge Enga på 2000-tallet. De var ikke mange, og de var stort sett medlemmer i Klanen også. De var starten på ultraskulturen og en ny måte å være supporter på i Vålerenga. Klanen som gruppe reagerte på mange ulike måter, og fikk ulike typer oppførsel fra ultrasene tilbake. Senere ble skillelinjene forsterket gjennom styrkingen/framveksten av andre frie grupper som Ikaros, Sirkus Vålerenga og Isko Boys. Mange steile meninger på begge sider gjorde samarbeid vanskelig, og dårlige beslutninger og manglende respekt på begge sider gjorde at trofaste supportere i alle aldre og avskygninger falt fra.

Tribunestøtten til Vålerenga nådde et slags minimum, mens interne stridigheter nådde et maksimum. Derfor er nok også alle enige i at denne samlede støtten, av Dagbladet kalt «Klanen», var bedre før.

Noen mener toppunktet var tidlig 1990-tall på Bislett, noen mener sent 1990-tall eller senere enn det. Personlig tror jeg høydepunktene er på første halvdel av 2000-tallet. Under siste kamp i sølvåret 2004, tok Vålerenga ledelsen i serien. En som bor der oppe forteller at jubelen da var mulig å høre på Kjelsås, 4 kilometer i luftlinje unna. Imidlertid er det hevet over tvil at Klanen var best i landet i hele denne perioden, selv om enkeltlag i enkeltkamper kunne oppvise noe av det samme.

Veksten de senere årene har vært brukbar. Flyttingen av sangsentrum tilbake til svingen har gitt en god, samlet gruppe som bidrar i fellesskap. Fortsatt kan man ikke høres på Kjelsås, men med nytt stadion, og landets beste supportertribune vil videre vekst komme. Spesielt Ikaros og Klanen virker å ha et godt samarbeid, enighet om hvor grensene skal gå, og enighet om hva som skaper best og mest liv på tribunen. Derfor er framtida lys.

 

Hva skjer på med synginga da?
Og det vi gjør av synging og roping på tribunen. Hva er det med det? Jo inkohorent addisjon er det, ifølge www.forskning.no

En bergenser har spurt en forsker om hvorfor han hører det hjem til seg i bakken over stadion dersom mange roper, mens han ikke ville hørt det om det bare var én.

Sverre Holm er professor i signalbehandling ved Universitetet i Oslo, og forklarer at det ikke er en slags gjensidig amplifisering – forsterking – mellom ropene.

– Når mange mennesker roper sammen, er det et eksempel på det som kalles inkoherent addisjon, sier Holm.

Forklaringen på begrepet gis slik

Det som skjer når mange mennesker roper samtidig, er ganske enkelt at menneskestemmene legger seg sammen – de adderes.

Akkurat som en pluss en er to, så gir ett pluss ett fotballbrøl to ganger så stor lydstyrke – blir dobbelt så sterkt.

Men inkoherent? Det betyr at brølene fra de forskjellige fotballfansene ikke er koherente – de svinger ikke i takt.

Skal du vite mer må du følge lenken. Og at de hørte oss til Kjelsås, var kanskje fordi vi var litt mer koherente enn vanlig, og dermed fikk enda litt mer addisjon.

 

Anders Myrvold
Det var ikke 1. april i går, og det er det heller ikke i dag. Men NRK melder at Anders Myrvold «kan gjøre sensasjonelt VIF-comeback»

Mandag var Myrvold på Vålerenga-trening, og det snakkes om comeback på toppnivå for 41-åringen.

– Det så veldig bra ut det. Anders er i veldig bra form, og har masse energi å komme med. Veldig positivt, sier trener Roy Johansen.

– Jeg er i god fysisk form, og det er et veldig bra utgangspunkt. Det føltes bra der ute. Jeg har vært med såpass lenge at jeg vet om man henger med eller ikke, sier Myrvold.

– Er du overrasket over at det gikk såpass bra, spør NRK.

– Tja. Ja, over at puckmottak og slikt satt såpass bra, så. Jeg har vel vært tre ganger på is de to siste årene, men fysikken er veldig bra.

– Roy vet jeg er superseriøs på trening. Jeg er jo en kriger som kan skremme motstanderne litt. Så får ungguttene mer rom til å briljere. Det er en veldig entusiastisk og fin gjeng i Vålerenga, sier Myrvold til NRK.

 

Billetter til Åråsen
Sjappa melder at billettene til bortekampen mot Lillestrøm 19. august selges slik:

Vålerenga har fått 1.858 billetter og disse koster 200 kroner per stykk.

Forhåndssalg til sesongkorthavere, medlemmer av Vålerenga Fotball, Vålerenga Fotball Elite og/eller Klanen:

  • Fra i dag (onsdag 2. august) klokka 10:00 til fredag 4. august klokka 17:00

Åpent salg:

  • Fra lørdag 5. august klokka 10.00 fram til kampdag eller så lenge det er billetter igjen.

Alt billettsalg i Sjappa.

 

Billetter til Børst & Ball
Også til Børst og ball i stadionåpningshelga er det billetter i salg fra i dag.

Disse billettene er til salgs på Ticketmaster og i Sjappa fra i dag eller på Vertshuset og Bohemen fra i morgen torsdag.

Festen inneholder Oslo Ess, Herreløse, Bjølsen Valsemølle, Gatas Parlament, Islandsgate og Ole Henrik Halvorsen. Billettene koster 300 kroner. Aldersgrense 18 år.

Se også Børst & Balls facebook

2 kommentars på “Engamorgen onsdag 2. august: Dagbladet: «Klanen var bedre før». Nye muligheter på Åråsen!

  • 2. august 2017 i 10:26
    Permalink

    Veldig bra og ærlig oppsummert !

    Svar
  • 2. august 2017 i 12:21
    Permalink

    Jeg likte artikkelen i Dagbladet godt. Rett skal være rett: Rosenborg-supporterne har tatt kvantesprang de siste årene.

    Vålerenga har definitivt det største potensialet, men vi har ikke klart å forenes. Nå er muligheten der på den nye stadion med «Den blå veggen» bak det ene målet.

    For øvrig en strålende oppsummering av Vålerengas supporterhistorie.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *