Om å være fotballsupporter og VAR-motstander

Når du er aktiv supporter så blir du ganske vant til å høre at du er en idiot på en eller annen måte. Jeg har vært det i 30 år. Det kan skje på mange måter. Jeg har opplevd at fremmede folk kommer med rare og noen ganger kjipe kommentarer om hvordan de tror jeg er i sosiale sammenkomster. Det kan til og med være på arbeidsplassen. Det er kanskje ikke så rart heller, når media kjører frem fylliker i vikinghjelm og skumle maskerte folk som representanter for «supporteren». Holder du med VIF i tillegg kan du møte mistanke om at du er rasist, voldsperson og det som verre er, selv idag.

Det er litt som med andre subkulturer: Folk med holdningen om at ting jeg ikke forstår er skummelt, de reagerer slik uansett om det er piercing og tatoveringer, motorsykler, japanske tegneserier eller om man står og roper «Kom igjen Enga» på fotballkamp. Andre synes det er gøy at «folk har noe de brenner for» eller bare ser på det som en hobby som alle andre. Også har du folk som dette, som mener du som fan av Eliteserien og Toppserien har et direkte ansvar for global korrupsjon, vold og menneskehandel.

At norske fotballfans har engasjert seg i dette og faktisk fått igjennom lover i norsk idrett mot sportsvasking, aksjonert mot Qatar-VM, og til og med måttet engasjere seg i regnbueflagg som cornerflagg i 2015 da NFF ikke ville tillate dette ser ut til å ha gått mange hus forbi. Ja du leste riktig, dette er mindre enn ti år siden.

Vi som har hatt med fotballmakta å gjøre en stund har svært lav tillit til den. Vi har opplevd at de samme folkene som står i dress og slips på TV og snakker nedlatende om de uvitende og emosjonelle supporterne også sitter på sosiale medier og troller oss. Samtidig sier man gjerne utad at de vil ha dialog og er åpne for å lytte og den type ting, mens man jobber i det skjulte for det motstatte. Slik som når kretsene ringte klubbene og truet med mindre penger i forkant av avstemningen om Qatar-boikott.

Og nå er det VAR-debatten og tonen i den som er problemet. Og ja, tonen er problematisk.

Tonen er skarp og til tider useriøs. Og ingen er raskere med å påpeke det enn VAR-forkjemperne som har stor plattform, dress og slips og kanskje verv. Som da VGs Leif Welhaven bruker debattklimaet på twitter til å skjære alle «supportere» over en kam. For det er bare supportere som er mot VAR, skal vite. Selv om vår egen landslagssjef Ståle Solbakken er mot VAR. Trener og ekspertkommentator Lars Tjærnås er mot VAR. Kommentator Kasper Wikestad er mot VAR. Mange spillere i Eliteserien er imot VAR, Bodø Glimt-kaptein Ulrik Saltnes er mot VAR.

Men de ignoreres av de som sitter med makta i debatten fordi det er mye bedre for ja-siden å bare male alle motstandere som en emosjonell supporterberme som ikke har kompetanse til å forstå hva de er imot. Nå som nei-siden har engasjert seg riktig og demokratisk via korrekte kanaler så er det også et problem.

Bodø Glimts daglige leder, som jobber i en klubb pålagt av medlemmene å jobbe for avvikling av VAR, velger heller å offe seg over at demokratiet er «utnyttet» av aksjonister til å ødelegge hele greia. I Glimt har faktisk et medlem av kontrollkomiteen kalt inn til ekstraordinært årsmøte og omkamp om VAR i stedet for å gjøre det han er satt til å gjøre: Sørge for at styret følger opp årsmøtevedtak som faktisk er vedtatt. Det sier litt om manglende respekt for demokratiet.

Samtidig som NFF sier at de avventer utfallet av årsmøter så driver de kampanje for VAR på samme årsmøter. NFFs egen generalsekretær holdt partsinnlegg på FFKs årsmøte, som ble knepent for VAR med bare noen få stemmer. Generalsekretæren kom grundig forberedt med videoklipp av hvordan FFK ble rammet av feilaktige dommeravgjørelser i kamper de spilte uten VAR.

Nå er det flertall mot VAR

Uansett er det nå klart flertall MOT VAR blant klubbene i de to øverste divisjonene. Det er også verdt å merke seg at av de ti klubbene som nå er FOR VAR, spiller syv av de i Obos-ligaen – hvor det ikke er VAR. Men de virker å være villige til å være med å betale for det – eller har de ikke tenkt så langt?

Mens Welhaven og andre mener at et klart flertall blant mange av de største klubbene i Norge ikke nødvendigvis betyr at man vil høre på dem, så går en av Norges mest profilerte dommere ut på LinkedIn og regelrett stempler alle VAR-motstandere som rasister – eller tilretteleggere for rasisme.

Toppdommer Ola Hobber Nilsen er helt enig og er samtidig veldig bekymret for tonen i debatten.

Det er utrolig merkelig at oppfatningen av hvem nei-siden er er så farget av drittslenging på twitter når vi har hatt intervjuer og uttalelser fra fotballtrenere, mediepersonligheter og ja – supportere om dette i lang tid, i tillegg til debatter på TV. Det er fascinerende å se hvordan de med definisjonsmakta over debatten hele tida bare snakker med offende og akkende tone over den fæle bermen mens de ignorerer fagfolk og andre i debatten.

Skulle nesten tro det var en del av strategien?

Kostnad

VAR-rapporten kritiserte NFF for måten VAR ble innført på til å begynne med, og for manglende ydmykhet. Men NFF jobber ufortrødent videre. 14. januar la NFF ut et skriv om oppgradering av VAR i 2025 på sine nettsider. Der kommer det frem at man vil innføre Skeleton Detection for bare 320.000 kroner. Jeg regner med at klubber som Ranheim, Moss FK (hvor styret stilte kabinettspørsmål og tvang årsmøtet til å godta VAR), Sogndal og Åsane synes det er suverent å bla opp disse kronene de har stemt for. Sogndal gikk nylig ut og meldte at de står i en krevende økonomisk situasjon.

Og VAR skal jo videreutvikles mer, så det stopper definitivt ikke der.

VAR-utvalget skisserte at kostnaden for å øke VAR fra fem til åtte kameraer vil koste 25 millioner i året, på toppen av de 17 millionene VAR allerede koster. Mållinjeteknologi er også snakket mye om, og det vil koste småpene 35 millioner kroner.

Kanskje de ti klubbene som har stemt for VAR kan betale alt sammen?

Hva skjer videre?

Nå legges det opp til at fotballmakta ikke vil følge demokratiets ønske, og avvikle VAR, fordi saken ble vunnet av folk Leif Welhaven kaller Énsaksaksjonister. Hva kommer til å skje når folk finner ut at de allikevel ikke blir hørt etter å ha engasjert seg på lovlig og korrekt vis?

Da er vi tilbake til fiskekakekasting og protester med sinte, maskerte ultras de kan male som representanter for hele Nei-siden igjen. Men da blir norsk fotballball i det minste lagt merke til i utlandet igjen.

Èn kommentar på “Om å være fotballsupporter og VAR-motstander

  • 17. januar 2025 i 18:36
    Permalink

    Så enig 👍

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *