Musikkavisa Aperopet har snakket med Are Volmert Sørensen i bandet Islandsgate. De slipper sitt debutalbum i dag, en halvtime med gode pønklåter som alle handler om Vålerenga. Du finner skiva på Spotify, Tidal og iTunes.
– Vi starta som et ikke-band. Da «For Enga» kom var det jeg og Einar, sier Are Volmert Sørensen.
«For Enga» kom for to år siden og har blitt soundtracket til at oppvarmingen begynner på Ullevaal. Energisk, tøff og elektrisk.
– Det var først den ene låta, men så var det noen som var ivrige, ville ha mer, og vi fant ut at vi måtte være flere folk slik at vi kunne skape og gjenskape dette.
Islandsgate hadde sin debutkonsert på Klanens «Børst & Ball»-arrangement i sommer, drøyt to år etter at debutsingelen kom ut. Nå er de klare med et helt album, ti låter til om Vålerenga. Sangene har en amerikansk pønkfølelse og gode tekster på norsk. I utgangspunktet kommer plata digitalt, men det er et håp om en vinylutgivelse etter hvert.
To av sangene på plata har tekster skrevet av Kyter’n, Vålerengas egen dikter. Wilhelm Holteberg Hansen – som han egentlig het – ble født i Islandsgate 12 på Vålerenga i 1910. Fra han var født i murgården var han nærmeste nabo til trehusbebyggelsen, skolen og kjerka. Nesten alt han publiserte ble publisert på MOM (Meninger Om Mangt), altså leserbrevsidene i Arbeiderbladet. I boka historielaget ga ut om ham i 2009 fortelles en historie om en poet med stort hjerte og stor tørst. Dette sendte ham fra hans elskede Vålerenga til gjentatte tilfeller av opphold i tvangsarbeidsleirer og fengsler for overtredelse av løsgjengerloven. Mange av diktene handler om livet på samfunnets skyggeside. Og hvordan Kyter’n fikk dette til å gå opp i regnskapet med å leve på Vålerenga.
Islandsgates album åpner med hans «Mitt Kongerike», der bandet og en mengde maskuline røster fra Ikaros gir massivt uttrykk for tilhørigheten ved de «små forkomne trehus» på Vålerenga. Sangen er så godt som a capella, og brutalt direkte og tøff. Are – som også er lærer på Vålerenga Skole – forteller at han også har øvd inn samme tonsetting av diktet med klassen sin på skolen, og at den er framført for Vålerengas Gubbelag i Vålerenga Kjerke.
– Det er overraskende hvor lite oppmerksomhet Kyter’n får. På skolen prøver vi å bruke han en del, men ellers er han ukjent. Likevel gjenkjenner jo ungene det Kyter’n kalte kongeriket sitt som sitt eget.
Og på Islandsgates album får sangen en oppmerksomhet og en aktualitet som gjør at diktet kunne vært skrevet når som helst.
Hør Kyter’n selv lese diktet i et gammelt NRK-program:
Tonen er en annen, mens ordene er de samme.
Den andre Kyter’n-låta er «Islandsgate», diktet som bandet har tatt navnet sitt fra. Her har Kyter’n, død i mer enn 30 år, fått debutere som punkpoet.
– Med våre egne låter har vi gått mange runder med tekstene. De skal være direkte og tøffe. Samtidig er det første gang noen av oss jobber med tekster på norsk, så så det blir ikke noe å gjemme seg bak, sier Are.
Are Volmert Sørensen er bandleder, og har med seg Einar Stubhaug, Anders Blom og Karsten Blomstrand. Sammen har de bakgrunn fra ulike osloband som Hiawata!, Nomber 5’s, Youth Pictures of Florence Henderson og Dømt.
Bandnavnet fungerer på engelsk – for de som ikke skjønner at det er på norsk – og coveret (øverst i saken) ser ut som om det er et album med Ramones, selv om det er en av skoleveggene på Vålerenga skole. Derfor fungerer båndene mellom den internasjonale pønken med røtter i den amerikanske vestkysten og det ekstremt lokale som handler om gatene på Vålerenga, kampene laget spiller og fargene vi går i.
Og når Aperopet snakker med Are, er det selvsagt over noen norske, noen engelske og noen amerikanske øl på Vålerengas nyeste vannhull. Det lokale fungerer internasjonalt fordi det har troverdighet.
– Men vil dere fortsette med å skrive sanger bare om Vålerenga?
– Vi har et par låter vi vil covre, og vi ser for oss at vi kommer til å skrive flere sanger om Oslo. Kanskje de ikke blir direkte om Vålerenga, men det vil være sanger som forteller noe om livet på Oslos østkant, forteller Are ivrig.
Bandet har planer om konserter etter jul, der det vil bli flere muligheter til å se dem, stort sett på Oslos østkant.
Etter konserten på Børst & Ball fikk de voldsomt positive tilbakemeldinger, som ga dem lyst til å spille mer, og for et par uker siden var de på Vålerenga Vertshus til stormende jubel.
– Vi har som mål å stå midt i supporterseksjonen under åpningen av nytt stadion og spille der. Grunnen til at skiva kommer nå og ikke til sesongstart er jo at vi håper folk lærer tekstene og kan synge sammen med oss når sesongen starter, sier Are, og understreker at Islandsgate gleder seg til Ikaros, Klanen og andre igjen skal stå sammen. Bandet har fått positive tilbakemeldinger fra begge disse, samt diverse andre supportere, i tillegg til at klubben syns det er kult med bandet.
Ikke så rart. For Islandsgate har gitt ut et fantastisk Vålerenga-album.
Gleder meg til å stå med gutta på VÅR stadion.